Svijet
0

Ruska avijacija bombarduje Palmiru: Među poginulima i povrijeđenima ima civila

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Avioni ruske vojske sedmicu dana bombarduju historijski grad Tedmur (Palmira), u okrugu Homs u Siriji, koji se nalazi pod kontrolom terorističke organizacije IDIL.

Kako su saopćili lokalni izvori, ruski avioni bombarduju i vrijedne historijske građevine u Palmiri. Osim što je u intenzivnim bombardovanjima oštećen historijski grad, među poginulima i povrijeđenima nalaze se i civili.

Izvori su istakli kako su ruski avioni nanijeli štetu na kuli u Palmiri i da je to najintenzivniji napad otkako je IDIL zauzeo Palmiru prošle godine.

S druge strane, snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokušavaju ući u grad s njegove zapadne strane. U sukobima između dvije strane, IDIL je uništio nekoliko vozila sirijske vojske.

Antički grad Palmira se nalazi u blizini područja bogatih naftom i plinom, kao i na putevima prema Rakki i Deir ez-Zoru.

IDIL je Palmiru zauzeo u maju prošle godine. Tada su razoreni drevni hram Baalshamin i hram posvećen božici Bel, kao i manastir Mar Elian, koji su važili za jedne od najstarijih građevina u Palmiri, koja potiče iz 3. stoljeća prije nove ere.