Svijet
24

Rusija ukida sankcije Iranu, moguća dostava modernih projektila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinut će sankcije Iranu, a što će toj državi posljedično omogućiti isporuku kupljenih projektila za protuvazdušnu odbranu.

Zabrana prodaje oružja uspostavljena je 2010. godine odlukom tadašnjeg predsjednika Dmirtija Medvedeva, a ona uskoro prestaje da važi zbog odredbe Vladimira Putina.

"Predsjednička odluka podiže zabranu dostave oružja Iranu kroz teritoriju Ruske Federacije, ali i mimo Rusije, bilo da se radi o prevozu projektila kopnom, morem ili zrakom" stoji u zvaničnom dokumentu, a prenose ruske RIA Novosti.

Prodaja projektila S-300 potpisana je još 2007. godine, ali je sve stalo tri godine kasnije zbog sankcija Ujedinjenih nacija. Teheran je odgovorio tužbom od skoro četiri milijarde eura prema ruskoj kompaniji Rosoboronexport koja je bila zadužena za isporuku.

U februaru 2015. godine Moskva je predložila da se umjesto naručenih S-300 projektila Teheranu kao kompenzacija dostave moderni Antey-2500 projektili, a Iran je tu mogućnost uzeo u razmatranje, prenosi RT.