Gordon Brown
0

Rusija ucjenjuje Evropu naftom i gasom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Velike Britanije Gordon Brown upozorio je da se ne smije dozvoliti da Rusija ucjenjuje Evropu naftom i gasom i naglasio da NATO treba da preispita odnose s Moskvom u svijetlu njene akcije u Gruziji.

U tekstu koji je u današnjem broju objavio list "Observer", Brown je rekao da je ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu poručio da očekuje odlučan odgovor kada se lideri Evropske unije u ponedjeljak sastanu da bi razmotrili krizu nastalu oko Gruzije, prenio je Routers.

Na sastanku EU u Briselu razgovarat će se o odgovoru bloka na rusku vojnu intervenciju i njenu odluku da prizna otcjepljenje gruzijske autonomije Južne Osetije i Abhazije kao nezavisne države.

Ruska intervencija povećala je strah na zapadu da bi važan naftovod od Kaspijskog mora do turske mediteranske obale preko Gruzije mogao da dođe pod kontrolu Rusije.

Premijer Brown je najavio da će od evropskih lidera tražiti da se povećaju izdaci da bi se zemljama EU omogućilo da dolaze do energenata iz Kaspijskog mora a kako bi se smanjila zavisnost od Rusije.

On je rekao da nijedna evropska zemlja ne smije biti žrtva ruske energetske dominacije u Evropi.

Premijer Britanije je istakao da Rusija mora igrati po pravilima ako želi da uživa u svim benificijama koje nosi članstvo u "Grupi osam", Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.