Svijet
0

Rusija poslala vojnike u Kirgistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je u četvrtak poslala vojne trupe u Kirgistan u namjeri da zaštiti ruske državljane, uključujući one u svojoj zračnoj bazi Kant, nakon što su samoproglašeni novi čelnici preuzeli vlast u toj centralnoazijskoj zemlji, javila je agencija Reuters.

Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je novim kirgistanskim liderima da je Rusija poslala "grupu vojnih osoba" u tu zemlju s ciljem osiguravanja porodica ruskih državljana, ambasade Rusije i ostalih diplomatskih predstavništava, kaže se u saopćenju Kremlja, a njihov broj i vrijeme dolaska nije navedeno.

Načelnik Generalštaba ruske vojske general Nikolaj Makarov kazao je ruskoj agenciji Itar-Tass kakoa je predsjednik naredio da dva odreda ruskih komandosa s oko 150 pripadnika budu upućena u zrakoplovnu bazu Kant radi zaštite porodica ruskih vojnika.

"Ukoliko političke napetosti u Kirgistanu budu rasle, djeca i supruge vojnika bit će evakuirani iz baze", rekao je neimenovani dužnosnik Generalštaba Itar-Tassu.

Službeni predstavnik ruskog vojnog zrakoplovstva Vladimir Drik je ranije rekao da je zapovjedništvo baze zbog događaja u Kirgistanu odlučila pojačati mjere osiguranja njenih objekata i da je časnicima i članovima njihovih porodica preporučeno da ne napuštaju teritoriju baze.

Vojni aerodrom Kant je 20 kilometara istočno od glavnog grada Kirgistana, Biškeka, na 777 metara nadmorske visine, a u bazi se nalazi približno 500 vojnika, avionai helikoptera.