Žrtve van životne opasnosti
0

Rusija: Dva napada ajkule za 24 sata

FENA
U Hasanskoj oblasti pokrajine Primorje za 24 sata ajkule su napale kupače dvaput, javile su danas ruske novinske agencije.

Kod otoka Žoltuhin ajkula je napala danas jednog 16-godišnjaka koji je sa zadobijenim teškim povredama nogu prebačen u jednu od bolnica Vladivostoka, javio je Itar-Tass. Nepun dan ranije, ajkula je nešto južnije u jednom od najpopularnijih turističkih mjesta Primorja, zaljevu Teljakovski 25-godišnjem muškarcu odgrizla obje ruke, a on se poslije operacije nalazi van životne opasnosti.

Zbog napada ajkula, Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu zabranilo je danas kupanje u vodama Japanskog mora u Pokrajini, nakon što je ranije bila uvedena takva zabrana samo za plaže najjužnijeg, Hasanskog rejona, gdje su registrirani napadi.

Prema mišljenju naučnika, mladiće je napala velika bijela ajkula, a prema saradniku Instituta za biologiju mora dalekoistočnog odjela Ruske akademije nauka Aleksandru Sokolovskom ovo bi bio prvi napad bijele ajkule na čovjeka u historiji Rusije.

"Možda je ajkula pomiješala čovjeka sa fokom", rekao je Sokolovski, navodeći da se u vodama Primorja nalazi do 12 vrsta ajkula.

"Rosijskaja gazeta" piše da se svake godine u drugoj polovici ljeta u Primorju pojavljuju ajkule, ali da nisu sve opasne. Zamjenik načelnika Federalne agencije za ribolov Vasilij Sokolov pretpostavio je u izjavi "Moskovskom komsomolcu" da je ajkula napadač na sami jug Primorja slučajno došla s toplim vodama iz Filipinskog mora.