Naučnici su iznenađeni
47

Orka za dvije minute usmrtila veliku bijelu ajkulu dugu 2,5 metara

D. B.
Dvije orke se kreću duž južnoafričke obale te love u paru najmanje od 2017. godine, a uglavnom jedu jetre bogate hranjivim tvarima, dok ostatak odbacuju. Međutim, sada je zabilježen dosad neviđen prizor.

Naučnici su svjedočili trenucima kada je jedan mužjak orke, koji je poznat kao Starboard, sam ulovio i usmrtio mladu bijelu ajkulu dugu 2,5 metara i to samo za 2,5 minuta. Pri tome je pokazao izvrsne predatorske vještine "kita ubice".

Međutim, nije iznenađenje da orke, koje su inteligentne i društvene životinje, samostalno love veliki plijen, ali je ovo ipak prvi put da takva pojava uključuje jednog od najvećih grabežljivaca na svijetu, veliku bijelu ajkulu.

Ranije su zabilježeni slučajevi u kojima orke rade zajedno kako bi ulovile i usmrtile ajkule, a to dokazuje i snimak iz 2022. godine, koji prikazuje kako dvije orke love ajkulu. Tokom lova su ajkule pokušavale kružiti oko kitova u očajnoj namjeri da izbjegnu smrt.

Slučaj u kojem jedna orka napada ajkulu dogodio se prošle godine.

Postavlja se pitanje kako će činjenica da se orke hrane ajkulama utjecati na ovaj dio okeana, odnosno na njihovu populaciju. Naučnici ne znaju šta je uzrok ovakvog ponašanja orki, no postaje evidentno da ljudska aktivnost, klimatske promjene i industrijski ribolov vrše značajan pritisak na okeane. Također, moglo bi biti i posljedica po orke uključujući unošenje toksina i metala iz mesa ajkula.

"Poremećaji u ravnoteži predatora u vrhu lance mogu utjecati i na druge vrste. Ugroženi afrički pingvini bi se mogli suočiti s povećanom opasnosti od morskih foka ukoliko ih ne budu jele bijele ajkule", rekao je ekspert za morske životinje dr. Luke Rendell.

On je dodao da nema načina da se ustanovi da li je ovakvo ponašanje novost ili je samo zabilježeno prvi put. Ipak, ističe da snimak pokazuje koliko su orke zapravo vješti lovci.