Jintao se sastao sa Putinom
0

Rusija će biti uvijek prioritet za Kinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski predsjednik Hu Jintao izjavio je u srijedu prilikom susreta s Vladimirom Putinom da će Rusija biti "uvijek prioritet" vanjske politike Kine.

"Kina će uvijek smatrati svoje odnose s Rusijom prioritetom svoje vanjske politike", izjavio je kineski predsjednik prilikom susreta s Putinom u rezideniciji Novo Ogarevo, u moskovskoj regiji.

Ruski premijer je naglasio da su, "uprkos svjetskoj financijskoj krizi, odnosi Moskve i Pekinga otporni na ekonomske i političke lomove", prenio je AFP.

Hu Jintao je posjetio Moskvu dan nakon samita BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) i samita Šangajske organizacije za saradnju (Rusija, Kina i četiri zemlje centralne Azije) u Jekaterinburgu.

Glavne ekonomije u razvoju su pozvale na reformu međunarodnog financijskog sistema kako bi se dalo više mjesta tim zemljama čija je ekonomska i politička važnost u uzletu.

Kina i Rusija bi voljele da njihove monete, juan i rublja, odigraju veću ulogu na međunarodnoj sceni, jer Moskva smatra da dolar, kao rezervna moneta, nije odigrao ulogu u kontekstu ekonomske i financijske krize.