Svijet
4

Ruševine i pustoš: Ovako izgleda Ramadi nakon povlačenja IDIL-a

Klix.ba
(Foto: AFP)
Fotograf AFP-a Ahmad al-Rubaye ušao je 27. decembra u razrušeni grad Ramadi koji je prije zločinačkog pohoda IDIL-a imao više od 450.000 stanovnika.

Irački grad Ramadi pao je u ruke terorista Islamske države u maju ove godine, prilikom čega je poginulo i likvidirano blizu 500 vladinih radnika i civila.

Kao jedan od najvećih gradova Iraka te kao sjedište provincije Abnar, Ramadi je predstavljao poželjnu stratešku metu za čelnike Islamske države (IDIL), čemu svjedoči kontinuirana borba oko grada čiji su dijelovi naizmjenično padali u njihove ruke, ali potom i oslobađani.

Rat oko Ramadija, koji se nalazi 100 kilometara zapadno od Bagdada, iz domova je protjerao više od 300.000 civila.

Treba napomenuti kako je ovo drugo oslobađanje cjelokupnog grada, s obzirom na to da su iračke snage istisnule teroriste još u martu 2014. godine, ali se IDIL uspio vratiti u oktobru iste godine "dovršivši posao" u maju 2015.

U borbama su učestvovali i avioni ratnog zrakoplovstva SAD-a, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Iračka vlada ubrzo se okrenula ponovnom oslobađanju Ramadija koji se u augustu našao u potpunom okruženju. Ovih dana iračka vojska praćena elitnim antiterorističkim jedinicama polako preuzima kontrolu nad gradom na rijeci Eufrat.

Oslobađanje Ramadija dio je mreže akcija različitih vojnih formacija, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci rezultirala smanjenjem teritorije pod kontrolom Islamske države od 14 posto.