Svijet
0

Rupel: Neophodno je popuniti prazninu između Slovenije i Grčke

FENA
Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija će zemlja 1. januara 2008. preuzeti mjesto predsjedavajućeg Evropske unije, smatra da je neophodno popuniti prazninu između Slovenije i Grčke, jer bi Evropa, ukoliko to ne učini, mogla skupo platiti svoju neodlučnost.

Rupel u autorskom tekstu u današnjem Independentu objašnjava zašto je neophodno da se jugoistok Evrope što prije integrira u Evropsku uniju i razmatra prilike u svakoj od zemalja koje se nalaze na tom prostoru.

Pritom najviše pažnje poklanja Srbiji, koju, kako kaže, čekaju veliki izazovi. Rupel podsjeća da Vijeće sigurnosti razmatra budućnost Kosova. Do kraja godine održat će se predsjednički i lokalni izbori, čiji bi datum mogao da se poklopi s rokom za usvajanje rezolucije UN-a koja podržava Ahtisaarijev plan za nezavisnost Kosova ili s jednostranim koracima vezanim za budući status.

"Glasat će se i na samom Kosovu, gdje je politička stabilnost pod znakom pitanja, da ne spominjem sigurnosne rizike, koje neki koriste kao instrument prijetnje", ističe Dimitrij Rupel i nastavlja:

"EU podržava Ahtisaarijev plan, mada bismo mogli možda da razmislimo o njegovoj doradi, nekoj vrsti plana 'Ahtisaari plus'. O tome bi moglo da se razgovara o periodu koji je određen za dodatne pregovore.

S druge strane, kaže Rupel, Srbiji bi trebalo da se garantuje evropska budućnost. Beograd ne bi trebalo da bira između Evrope i Kosova, baš kao što ni međunarodna zajednica ne bi trebalo da bude suočena s izborom između Kosova i Srbije, zaključuje šef slovenske diplomatije u Independentu.