Glasao protiv
104

Rumuni bijesni na austrijskog kancelara zbog blokade Šengena: Postali ste najodvratnija osoba

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Evropska unija odobrila ulazak Hrvatske u Šengen, a istovremeno odbila Bugarsku i Rumuniju, uslijedile su burne reakcije iz ove dvije države, prvenstveno prema zvaničnicima Nizozemske i Austrije koji su glasali protiv.
Član Evropskog parlamenta i rumunski političar Vasile Blaga uputio je poruku austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru te ga je optužio da je sve vrijeme lagao Rumune.

"Kancelar ste i lažete. Frontex kaže da Rumunija briljantno radi svoj posao na granici. Austrija i Mađarska to ne rade, Hrvatska to ne radi. Samo politički mali ljudi pribjegavaju takvim lažima. Ovo će stvoriti frustraciju u Rumuniji i Bugarskoj i ako iko pobijedi s ove pozicije to je Putin. Ne možete, a da sebi ne postavite ta pitanja", rekao je zastupnik.

Osim političara, odluke Austrije, tačnije Nehammera na njegovoj Facebook stranici komentiralo je hiljade Rumuna koji su mu poručili da je u samo nekoliko dana uspio postati najružnija i najodvratnija osoba za rumunski narod.

"Nažalost, premalo razmišljate i ne shvatate da vaša pozicija služi samo interesima Rusije. Sabotirali ste EU i njene vrijednosti. Vi ste mali Putin", jedan je od komentara.

Drugi su također komentirali i to kako hiljade Rumuna doprinosi razvoju i svakodnevnom životu Austrije.

"Imamo 60.000 medicinskih sestara koje brinu o vašim roditeljima, bakama i djedovima. Ostavljamo naše porodice, djecu i dolazimo vam svaki mjesec. Neprihvatljivo je da ne odobravate pristupanje Rumunije Šengenu", poručili su Rumuni.

Slične reakcije uputili su i bugarski političari koji su poručili kako je ovakva odluka čisto politička.

"Razočaravajuće je vidjeti kako nacionalne politike još jednom igraju ulogu u blokiranju ulaska Rumunije i Bugarske u Šengen. Naši stanovnici nisu manje Evropljani od drugih i vrijeme je da se okonča ovaj diskriminatorni pristup. Svi pripadamo Evropskoj uniji i Šengenskoj zoni", rekao je europarlamentaraca Ilhan Kjučjuk.