Haiti
0

Roditelji svojom voljom djecu predali Amerikancima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Roditelji neke od 10 djece, koju je grupa američkih misionara pokušala izvesti s Haitija poslije katastrofalnog zemljotresa, izjavili su na saslušanju pred sudijama u Port-Au-Princeu da su djecu svojevoljno predali Amerikancima, kazao je njihov advokat.

Ovo svjedočanstvo roditelja znači da niti jedan zakon nije prekršen i da se više ne može govoriti o trgovini ljudima, riječi su advokata Aviola Fleuranta koji zastupa roditelje. On je stoga ustvrdio da je uvjeren kako će sudija odbaciti ovaj slučaj.

Sudija trenutno ispituje devet Amerikanaca, koji pripadaju jednoj crkvenoj grupi u Idahu, nakon čega će odlučiti da li će suđenja uopšte biti. Sam sudija nije razgovarao sa novinarima.

Amerikanci su protekle sedmice optuženi za otmicu i kriminalno udruživanje, u navodnom pokušaju da izvedu 33 djece u obližnju Dominikansku Republiku bez ispravnih dokumenata.

Baptistički misionari su izjavili kako su djecu vodili u dominikansko sirotište odmah nakon zemljotresa i da su imali dobre namjere.

Njihova liderka, Laura Silsby iz grada Meridiana u Idahu, rekla je AP-u dan nakon hapšenja da su djeca uzeta iz sirotišta i od daljih rođaka.

Pored ovoga, neki roditelji su izjavili kako su djecu dali grupi nakon što su dobili obećanje da će biti obrazovani i da će ih moći posjećivati.

Advokat koji predstavlja devet ljudi u grupi, osim Silsbyeve, izjavio je da je upravo ona obmanula ostale rekavši da ima ispravne dokumente za djecu i da bi svi osim nje trebali biti pušteni na slobodu.