The Times
0

Rimljani, pa Sarkozy

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska štampa u ponedjeljak najviše pažnje posvećuje pariskom samitu na kome je formirana Mediteranska unija, a The Times u redakcijskom komentaru navodi da san o ujedinjenju južne i sjeverne obale Sredozemnog mora potiče još iz doba starih Rimljana.

Ovaj susret u Parizu je, međutim, navodi list, samo još jednom istaknuo ogromne kulturne, civilizacijske i ekonomske razlike između zemalja regije - ali je uprkos "neodgovarajućoj strategiji" Nicolasa Sarkozyja i lošoj realizaciji samog događaja bio "veoma koristan".

Konkretni rezultati bit će čistije Sredozemno more, bolja razmjena studenata, razvoj u oblasti korištenja solarne energije i novi brži vodeni putevi.

Ostaje da se vidi, ocjenjuje list, da li će neočekivani povratak Sirije na međunarodnu scenu biti dugog vijeka - ali je svakako veliki uspjeh činjenica da su zahvaljujući pariskom susretu višegodišnje netrpeljivosti između bliskoistočnih susjeda bar nakratko ostavljene postrani.

Konzervativni Daily Telegraph u redakacijskom komentaru navodi da otvoreno podržava inicijativu Nicolasa Sarkozyja o formiranju Mediteranske unije bez obzira na protivljenje mnogih zemalja, kao što su Turska, Njemačka i Libija.

List ocjenjuje da je u vrijeme kada se Nijemci bave Istočnom Evropom, Španija Latinskom Amerikom a Britanci uglavnom svojim bivšim kolonijama, logično da Francuska pokloni više pažnje sjeveru Afrike.

Iz tog dijela svijeta, navodi Daily Telegraph, u Evropu dolazi veliki broj problema: krijumčareno oružje, ilegalno useljavanje i narkotici.

Kada bi samo Nicolas Sarkozy svoju mediteransku inicijativu, koja podrazumijeva pojednostavljivanje - redovne ministarske sastanke, saradnju sa susjedima i malo birokratije - primijenio i na Evropsku uniju kojom trenutno predsjedava, vrlo brzo bi shvatio šta treba uraditi s Lisabonskim ugovorom - ono što su mu na referendumima poručili glasači širom Evrope, ocjenjuje euroskeptični Daily Telegraph.