Svijet
0

Riga: Od danas BiH, Srbija i CG uvjetno u PfP-u?

FENA
Mogućnost da se Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori "uvjetno na godinu dana" odobri članstvo u Partnerstvu za mir (PfP), s tim da se ono zamrzne ako vlasti Srbije i BiH do tada ne ostvare punu saradnju s Haškim sudom, u utorak uvečer je u Rigi bila jedna od tema rasprave šefova diplomatija NATO-a koji su nastojali usaglasiti sve važne odluke za drugi dan zasjedanja lidera Atlantskog saveza.

Diplomatski izvori NATO-a na samitu kazali su BBC-u da bi puna saradnja morala značiti da do tada budu uhapšeni i predani Haškom sudu (ICTY) optuženi Ratko Mladić i Radovan Karadžić, odnosno dati podaci koji tome neminovno vode.

Konačnu odluku danas će donijeti šefovi vlada ili država NATO-a, a stav o tome će biti iznesen u njihovom zajedničkom saopćenju.

Prema nepotvrđenim informacijama, ovakavom stavu o uvjetnom zelenom svjetlu BiH, Srbiji i Crnoj Gori i za ulazak u PfP su naklonjene i Sjedinjene Države, odnosno predsjednik George W. Bush, iako u State Departmentu ima dosta uzdržanosti prema takvoj formuli.

Za uvjetno odobravanje ulaska BiH, Srbije i Crne Gore u PfP zalaže se više zemalja, među kojima su Slovenija, Češka, Slovačka, Italija, Grčka, Španija i još neki od 26 NATO-ovih partnera.

Šef slovenske diplomatije Dimitrij Rupel u Rigi je potvrdio ovakvu mogućnost. On je istaknuo kako je "za Sloveniju važno da Partnerstvo za mir bude prošireno i da 'jadranska trojka' - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dobiju jasan signal za članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti".