EU integracije
0

Rejkjavik na brzoj pruzi ka evropskom bloku

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šefovi diplomatija EU mogli bi danas Islandu uslovno da otvore vrata za članstvo u evropskom bloku, mada očekivana kandidatura Rejkjavika ne bi smjela ići na štetu evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

Ministri će na zasjedanju u Briselu, kako se navodi u pripremnom dokumentu, razmotriti molbu Islanda da dobije status kandidata za članstvo u Uniji i, kako se očekuje, naložiti Evropskoj komisiji da o tome izradi mišljenje, prenosi britanski BBC.

Ukoliko Evropska komisija procijeni da je Island spreman za dobijanje statusa kandidata za članstvo, ova ostrvska zemlja bi ubrzo s Briselom počela pregovore o ulasku u EU.

Analitičari navode da se zapadni Balkan, iako nije predviđeno da se razmatra razvoj u tom regionu, tako posredno našao među temama sastanka ministara inostranih poslova EU.

Prema njihovoj ocijeni, šefovi diplomatija EU bi u svojim zaključcima trebalo da podvuku da ubrzani ulazak  Islanda u članstvo evropskog bloka ne smije gurnuti u stranu evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Postoji mogućnost da i Rejkjavik naiđe na prepreku na evropskim vratima jer Holandija zahtijeva  da se o kandidaturi Islanda prethodno obavi rasprava zbog toga što vlada u Rejkjaviku treba da pruži konačne odgovore Hagu i Velikoj Britaniji o načinu na koji misli da riješi pitanje neisplaćene štednje holandskih i britanskih državljana u islandskim bankama, nakon prošlogodišnjeg bankrota islandskog bankarskog sistema.