Svijet
0

Rehn: Grčka treba da 'uvjeri' eurozonu da će provesti reforme

FENA
Olli Rehn
Olli Rehn
Grčka još uvijek treba da uvjeri svoje partnere iz eurozone da će provesti ekonomske reforme i budžetsku štednju prije nego što joj bude odobren novi paket pomoći, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu evropski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

On je potvrdio da je "trojka", koju čine inspektori Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB), u posljednjem trenutku postigla "dogovor s grčkom vladom o novom programu štednje", prenosi AFP.

Rehn, koji je takođe potpredsjednik Evropske komisije (EK), je po dolasku na sastanak ministara finansija zemalja-članica eurozone u Bruxellesu izrazio uvjerenje "da će ministri finansija eurozone večeras temeljito ispitati ovaj dogovor".

  • Sada je na grčkoj vladi i parlamentu da uvjere svoje evropske partnere u snažnu posvećenost mjerama štednje, kao i u to da će preduzeti konkretne korake da osiguraju fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, naveo je Rehn.

Po njegovim riječima, "na grčkoj vladi je da, putem konkretne akcije, putem zakona i drugih koraka uvjeri svoje evropske partnere da postoje uslovi za odobrenje drugog paketa pomoći".

Neki od ministara finansija eurozone ukazali su ranije u četvrtak da još uvijek nisu spremni da daju "zeleno svjetlo" za novi paket pomoći Grčkoj, vrijedan 130 milijardi eura, uprkos tome što su politički lideri u Atini postigli sporazum o novim mjerama štednje.