Svijet
0

Reakcija EU-a na dogovor Fatah-Hamas

FENA
Evropska unija je pozitivno dočekala u petak dogovor postignut između palestinskog pokreta Fatah i islamističkog Hamas, ali s oprezom, naglasivši da je suviše rano predviđati nastavak finansijske pomoći palestinskoj vladi. "Proanalizirat ćemo sve detalje na najbolji način, ali s mnogo opreznosti", rekla je Christina Gallach, glasnogovornica Javiera Solane.

"Pozdravljamo napredak postignut ka formiranju vlade nacionalnog jedinstva", naglasila je Evropska komisija preko glasnogovornice za vanjske odnose Eme Udwin.

"Pažljivo ćemo prostudirati posljedice toga dogovora za odnose s Evropskom unijom, konsultirajući se s palestinskim predsjednikom", dodala je ona.

Evrospka unija detaljno će razmotriti u kojoj mjeri će nova vlada, kojoj će trebati nekoliko sedmica da bude formirana, "biti na liniji principa koje je postavila međunarodna zajednica", kako bi se nastavila finansijska pomoć palestinskoj vladi, prekinuta od dolaska Hamasa na čelo vlade u martu 2006.

Očekujemo da vidimo tačan sastav nove vlade i njenu političku platformu, tek onda će EU razmotriti nastavak direktne finansijske pomoći palestinskoj vladi, rekla je Ema Udwin.