Nada za pomirenje
33

Palestinske frakcije nakon sastanka u Moskvi: Korak ka historijskom jedinstvu Hamasa i Fataha

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U razgovorima u Moskvi, Hamas i Fatah obećali su tražiti jedinstvo akcije po pitanju poslijeratne Gaze.
Palestinske frakcije, uključujući rivale Hamas i Fatah, kažu da će težiti jedinstvu akcije u suočavanju s Izraelom nakon što su se predstavnici sastali na pregovorima koje je organizovala Rusija.

Na sastanku u Moskvi u četvrtak grupe su se sastale radi razgovora o ratu u Gazi i eventualnom poslijeratnom razdoblju. Došlo je nakon ostavke vlade palestinskih vlasti na Zapadnoj obali pod vodstvom Fataha.

U saopćenju palestinske frakcije predstavljene u Moskvi kažu da će doći do skorašnjeg dijaloga koji će ih dovesti pod zastavu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Na konstruktivnim razgovorima u četvrtak postignut je dogovor o tačkama uključujući potrebu za povlačenjem izraelskih snaga iz Gaze i stvaranje palestinske države, stoji u saopćenju.

Rasprave posljednjih godina o integraciji Hamasa u PLO završile su neuspjehom.

Podsjetimo, šef ruske diplomatije Sergej poručio je kako mu je drago što ima priliku razgovarati s predstavnicima svih većih palestinskih organizacija s kojima Rusija ima dugu i blisku vezu.

"Dinamika razvoja situacije u regionu i svetu treba da nas podstakne na aktivnije, produktivnije i konstruktivnije kontakte. Spremni smo za ovo. U svjetlu najnovijih dramatičnih događaja na okupiranim palestinskim teritorijama, ovaj format interakcije postaje još traženiji i relevantniji. Nadam se da i vi osjećate korist od takve komunikacije", rekao je Lavrov.