Poziv na rasni rat
2

Razotkrivena neonacistička grupa koja je pokušavala regrutovati tinejdžere

D. B.
Tajna neonacistička militantna grupa razotkivena je zahvaljujući snimcima intervjua.

FBI je naveo da su uhapšeni vodeći članovi neonacističke grupe The Base koji su intervjuisali tinejdžere i razgovarali o tome kako ih radikalizirati. Grupa se namjeravala ujediniti s bijelim suprematistima širom svijeta te započeti rasni rat.

Snimci su proslijeđeni američkoj organizaciji za ljudska prava pod nazivom Southern Poverty Law Center.

Rinaldo Nazzaro, osnivač grupe The Base, je 47-godišnji Amerikanac koji je upravljao organizacijom iz svog stana u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Intervjui su obavljani konferencijskim pozivom pomoću aplikacije, a svi su slijedili isti šablon. Nazzaro je mlade ljude pitao o njihovoj prošlosti, etničkoj pripadnsoti, putu radikalizacije i iskustvu s oružjem, a nakon toga su ostali vodeći članovi postavljali pitanja. Bilo je pitanja i o tome koje su knjige čitali, uključujući "Mein Kampf" nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Mladi su pozivani da se bolje upoznaju s ideologijom koju zastupa grupa, a koja poziva na rasni rat i traži od sljedbenika da se pripreme za konflikt.

Nazzaro je tokom poziva pozdravljao pripadnike drugih ekstremističkih grupa, objavio je BBC.

Nakon razgovora su vodeći članovi grupe razgovarali o "kandidatima" i njihovom potencijalu, a potom su dogovarali susrete.

Tri člana pomenute grupe se suočavaju s optužbama za zavjeru te planiranje ubistva antifašističkog para.