Black metal muzika
0

Skandal u Francuskoj: Neonacistički festival održan na uprkos zabrani vlasti, datum posebno sporan

B. H.
Neonacistički bend Graveland predvodio je festival (Foto: Lyoncapitale.fr)
Neonacistički bend Graveland predvodio je festival (Foto: Lyoncapitale.fr)
Festival black metal muzike pod nazivom Call of Terror, koji se povezuje s neonacističkom ideologijom, održan je u subotu navečer u blizini Lyona u istočnoj Francuskoj uprkos zabrani vlasti.

Francuski regionalni list Lyon Capitale izvještava da se oko 150 ljudi okupilo u Vézéronce-Curtinu 24. februara, na dan kada je 1920. godine osnovana nacistička Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka (NSDAP).

Glavni izvođač festivala bio je poljski bend Graveland, poznat po pjesmama koje slave Treći Reich. Bend pod nazivom Leibwätcher, koji slavi SS diviziju odgovornu za blisku zaštitu Adolfa Hitlera, također je nastupio na događaju.

Mjesto događaja držano je u tajnosti do subote poslijepodne, rekle su vlasti. Na kraju su organizatori objavili da su zakupili društvenu dvoranu za subotu navečer. Prema Lyon Capitaleu, uprava Vézéronce-Curtina nije znala razlog niti prirodu okupljanja.

Događaj su zabranile francuske vlasti jer je "blizak neonacističkoj ideologiji" i kako bi se "izbjeglo ugrožavanje javnog reda".

"To je ozbiljno kršenje nematerijalnog javnog reda jer ideologija koju promiče napada ljudsko dostojanstvo", saopćili su iz lokalne policije..

Policija je obavijestila organizatora festivala o zabrani, ali on je "odbio poštovati ​​njenje uslove".

Policija je postavila pet kontrolnih tačaka na glavnim prilazima ovom selu od 2.000 stanovnika, manje od sat vremena vožnje od Lyona, jednog od uporišta krajnje desnice.

Provjere su proveli s ciljem "procesuiranja organizatora ili sudionika". Organizatori se suočavaju s kaznom do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 7.500 eura, dok se sudionicima prijeti kazna do nekoliko stotina eura.

Lyon Capitale podsjeća da datum 24. februar nije slučajno odabran jer je na taj dan 1920. godine osnovana stranka Adolfa Hitlera, Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka (NSDAP).