Julija Timošenko
0

Razmišljam o kandidaturi

FENA
Financial Times donosi intervju s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, koja je prošle sedmice svog bivšeg koalicionog partnera, predsjednika Viktora Juščenka, optužila za ugrožavanje bilateralnih odnosa s Rusijom i proces integracija Ukrajine u zapadni svijet.

Timošenko je u intervjuu za FT odbacila Juščenkove tvrdnje da je "promijenila stranu" i preko noći postala saveznik Rusije, optužujući ga da pokušava da joj naruši ugled i prikupi poene pred predstojeće predsjedničke izbore.

Ona je pozvala Juščenka da prestane da krivi Moskvu za vlastite propuste i obnovi koaliciju s njenom strankom, dodajući da nakon najnovijeg zahlađenja odnosa s bivšim koalicionim partnerom ozbiljno razmatra da se kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima.

Istovremeno, list u uredničkom komentaru navodi da bi Evropska unija na samitu s Ukrajinom u francuskom mjestu Evijanu morala da ponudi Kijevu otvorenu podršku za ulazak u članstvo EU u doglednoj budućnosti.

Navodeći da rasplamsavanje političke krize u Ukrajini - dok se topovske cijevi u Gruziji još uvijek nisu ohladile - nikako nije slučajnost i da Moskva u tome svakako igra određenu ulogu, FT piše da ipak najveću odgovornost za trenutne napetosti snose premijerka Timošenko i predsjednik Juščenko, lideri bivše prozapadne koalicije koja, kako navodi list, nije uspjela da profitira od Narandžaste revolucije 2004. godine i zemlju još više približi Zapadu.

Dok se predsjednički izbori bliže, piše FT, proruske snage u Ukrajini izvlače korist od međusobnih sukoba predsjednika i premijera.

Jedina šansa za vraćanje Ukrajine na put koji je neminovno vodi ka Evropi jest davanje zajedničkog cilja sukobljenim političarima - a to je u ovom slučaju obećanje da će Ukrajina u budućnosti izvjesno postati član Evropske unije, smatra FT.

Za provođenje neophodnih reformi, navodi list, Kijevu će biti potrebna najmanje jedna decenija - što bi članicama Unije dalo dovoljno vremena da ne samo privedu kraju trenutne planove za proširenje, već i da dobiju podršku evropske javnosti za prijem Ukrajine pod svoje okrilje.