Meksiko
0

Rat s narko-kartelima, Amerikanci upozoreni na nasilje

FENA
Američki State Department upozorio je Amerikance na porast nasilja duž meksičko-američke granice, dok američki mediji izvještavaju o pravom ratu koji meksička vojska vodi protiv moćnih narko-kartela.

U upozorenju State Departmenta ne savjetuje se izbjegavanje putovanja u Meksiko u cjelini ili u neki određeni dio zemlje, već se Amerikacima preporučuje da izbjegavaju područja poznata po prostituciji i prodaji droge. Isto tako, u upozorenju, objavljenom u petak, navodi se da je posebno zabrinjavajući kriminal duž meksičko-američke granice, gdje se u sukobima između policije, vojske i narko-kartela koriste automatske puške i ručne bombe, prenosi Hina.

Za razliku od ograničenog upozorenja State Departmenta, američki mediji izvještavaju o dramatičnom stanju u Meksiku, uspoređujući razinu nasilja s onom u Afganistanu.

Tako The Washington Post navodi da je u narko-ratu u Meksiku 2008. ubijeno više od 6.000 ljudi, dok je u Afganistanu 2008. ubijeno 8.600 ljudi, prema podacima UN-a. Meksička vojska je u najugroženija područja razmjestila 45.000 vojnika, dok je u Afganistanu razmješteno 38.000 američkih vojnika, navodi Post.

Nasilje je nastavljeno i u 2009. godini, s više od 650 mrtvih, većinom u pograničnim gradovima Ciudad Juarezu i Tijuani. U Ciudad Juarezu, pomoćnik načelnika policije dočekan je u zasjedi i ubijen s još tri policajca.

The Wall Street Journal u subotu, pod naslovom "Pogibeljna država Meksiko" izvještava iz Monterreya o tome kako "Meksiko vodi bitku na život i smrt s najmoćnijim narko-kartelima na svijetu". List ističe kako je 6.000 ubijenih u 2008. dvostruko više nego godinu ranije, te da su deseci nađeni odrubljenih glava. U sve više dijelova zemlje narko-bande sada iznuđuju poduzeća, uspostavljaju usporedni sistem ubiranja poreza koji prijeti vladinom poreznom monopolu, piše list, te izvještava o nasilnim prosvjedima u Monterreyu i još pet drugih gradova, na kojima se traži da se meksička vojska povuče iz rata s narko-kartelima.

Meksički dužnosnici procijenuju da su godišnji prihodi od trgovine drogom najmanje 10 milijardi dolara, dok je državni proračun za snage reda, osim vojske, 1,2 milijarde dolara, pa plaće policajaca od oko 450 dolara pogoduju korupciji.