Advokat Peter Robinson
0

"Radovan je duhovit, pametan i vrijedan"

Sarajevo-x.com
Peter Robinson
Peter Robinson
Svakog drugog dana Peter Robinson, član odbrane Radovana Karadžića, posjeti svog klijenta u pritvoru blizu Haga.

Oni se sastaju u sobi za posjete kako bi radili na suđenju za ratne zločine koje bi trebalo početi u ponedjeljak.

"Divno je iskustvo raditi sa Karadžićem. On je pametan, duhovit i radi jako vrijedno", rekao je Robinson za Njemačku novinsku agenciju.

Na pitanje kako se Karadžić osjeća zbog procesa, on je rekao da je njegov branjenik razočaran.

"Raduje se što će se pojaviti u sudnici, ali misli da je nije dovoljno pripremljen", rekao je Robinson.

Robinson je dodao da je Karadžić pročitao samo djelić od 1,2 miliona stranica slučaja koji se vodi protiv njega i osjeća da je preplavljen materijalom.

On je svog klijenta opisao kao čovjeka koji znao dosta o mnogim stvarima, poput religije, medicine, međunarodne politike i literature.

"Karadžić je prijateljski nastrojen čovjek. Imao dobar smisao za humor, pametan je i ima dosta toga interesantnog za reći", rekao je Robinson.

Tokom vremena, njegov odnos sa Karadžićem postao je neformalan. U Holandiji je upoznao njegovu kćerku i zeta.

Mislim da će porodica biti prisutna tokom suđenja, ali ne znam hoće li se pojaviti na otvaranju.

Robinson smatra da je Karadžić brzo shvatio koncept odbrane i smatra da će biti dobar u sudnici te da poznaje činjenice u vezi sa dešavanjima u BiH bolje od bilo koga drugog.

"Još neću otkriti smjer strategije odbrane. To će biti jasno nakon uvodne riječi", rekao je Robinson.

U međuvremenu je haški optuženik najavio kako će bojkotovati suđenje i da se 26. oktobra, kada mu počinje suđenje za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) neće pojaviti u sudnici jer mu nije dato dovoljno vremena da pripremi odbranu.

Radovana Karadžića optužnica tereti za dva genocida, za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i mnoge druge vrste zločina.

Prvi dio optužnice o genocidu odnosi se na događaje koji su se zbili 1992. godine u 10 bosanskohercegovačkih opština, dok se drugi dio optužnice odnosi na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine.