Svijet
20

Radnik naftne platforme: Avion Malaysia Airlinesa tražite na pogrešnom mjestu

Klix.ba
Radnik s naftne platforme koji tvrdi da je vidio olupinu aviona kompanije Malaysia Airlines u plamenu kako pada u more sada tvrdi da se potraga vrši na pogrešnom mjestu.

Mike McKay tvrdi da je vidio olupinu nestalog aviona koja je gorjela i pala u Južno kinesko more prošle godine. U Boeingu 777 je bilo 239 putnika i članova posade, a nestao je na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu 8. marta 2014. godine. Avion nikada nije pronađen uprkos opsežnoj međunarodnoj potrazi u Južnom kineskom moru.

Pedesetsedmogodišnji McKay vjeruje da se potraga vrši na pogrešnom mjestu.

"Prošlo je skoro godinu dana, ali stojim iza onoga što sam vidio i rekao. Razmišljao sam dugo i ne mogu reći da je gorući objekat na nebu zaista bio avion Malaysia Airlinesa, ali se vrijeme poklapa s onim kada je nestao. Ako je to bio avion, ne znam kako je mogao nastaviti letjeti. Mogao je samo pasti u Južno kinesko more", izjavio je McKay.

On tvrdi da je vidio avion kada je krenuo na spavanje na naftnoj platformi Songa Mercur, koja se nalazi u blizini obale vijetnamskog grada Vung Tau.

"Oko ponoći sam krenuo po cigarete, vidljivost je bila dobra, kao što to obično bude nakon kiše. Ugledao sam sjaj na horizontu i tada nisam mogao znati o čemu se radi. No, vjerujem da sam vidio pad aviona Malaysia Airlinesa. Vrijeme se poklapa. Posmatrao sam objekt koji je bio u jednom dijelu. Svjetlost se vidjela petnaestak sekundi, a onda je nestala. Objekt se kretao prema nama ili od nas, nije bilo lateralnog kretanja", rekao je McKay.

Svoje je iskustvo poslao emailom vijetnamskog vladi, a kada je ono javno objavljeno, izbačen je s naftne platforme. McKay je dao izjavu novozelandskoj policiji i Interpolu nakon povratka kući.

"Razmišljao sam da li se radi o prikrivanju ili je jednostavno ova potraga neefikasna. Čuo sam da je malezijska vojska navodno otkrila signal iznad otoka Penanga, ali to nije odmah prijavila. Ako se radi o avionu Malaysia Airlinesa, to se kosi s mojim mišljenjem i znači da se uspio okrenuti i letjeti preko kopna te na kraju pao u Južno kinesko more na drugoj lokaciji. Ono što mi smeta je to što su vijetnamski spasioci obavili samo jedan let iznad lokacije za koju ja smatram da je ispravna, dok se sva pažnja fokusirala na drugu stranu", dodao je McKay.

Britanka koja je plovila blizu Indonezije u vrijeme nestanka aviona tvrdi da je vidjela avion u plamenu i dimu prije nego je pao na drugoj lokaciji. Katherine Tee je rekla da je vidjela avion u plamenu te crni dim iza njega.

Malezijska vlada je ranije zvanično nestanak aviona proglasila nesrećom bez preživjelih. Lokacija pada aviona Malaysia Airlinesa još uvijek nije poznata.