Tehnologija je naprednija
33

Potraga za nestalim avionom Malaysia Airlinsa bi mogla biti ponovo pokrenuta nakon 10 godina

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Porodice putnika koji su bili u avionu kompanije Malaysia Airlines na letu MH370, a koji je nestao prije 10 godina, dobile su nadu u njihov pronalazak.

Potraga za pomenutim avionom možda je jedna od najvećih u historiji avijacije, no njegova sudbina je još uvijek misterija. Teorija zavjere je mnogo, no činjenica je da se bliži deseta godišnjica od nestanka aviona. Porodice putnika su sada dobile novu nadu u to da će napokon saznati istinu, jer Malezija traži novu potragu za avionom.

Riječ je o Boeingu 777 sa 227 putnika i 12 članova posade, koji je nestao tokom leta između Kuala Lumpura i Pekinga 8. marta 2014. godine. Malezija, Australija i Kina su okončale dvogodišnju podvodnu potragu u januaru 2017. godine, koja je koštala 130 miliona dolara.

Ipak, malezijski ministar transporta, Anthony Loke, rekao je da je američka kompanija Ocean Infinity pozvana na razgovore o najnovijem prijedlogu potrage nakon prethodna dva neuspješna pokušaja.

"Malezijska vlada je posvećena traženju aviona i potraga se mora nastaviti", izjavio je Loke tokom obilježavanja nestanka aviona.

Ako dokazi budu kredibilni, tražit će odobrenje za potpis novog ugovora za nastavak potrage, ali njenu cijenu nije otkrio. Kazao je da se o tome pregovara, ali da neće biti problem.

Porodice putnika su s radošću dočekale ovu vijest.

Malezija je uključila kompaniju Ocean Infinity 2018. godine u potragu u Indijskom okeanu te je ponudila 70 miliona dolara ako avion bude pronađen.

"Zauzeli smo stav da ćemo, ukoliko bude uvjerljivog dokaza, ponovo pokrenuti potragu. Šta god treba da se uradi, mora biti urađeno", rekao je premijer Anwar Ibrahim.

Član grupe Voice MH370, V. P. R. Nathan, rekao je da je Ocean Infinity planirao potragu prošle godine, no to je odgođeno zbog isporuke nove flote. Izvršni direktor kompanije, Olivier Punket, kazao je da Ocean Infinity poboljšao svoju tehnologiju te istakao spremnost za rad.

"Osjećamo da smo u poziciji za povratak potrazi. Radili smo s mnogim stručnjacima kako bismo analizirali podatke u nadi da ćemo suziti područje pretraživanja na ono u kojem uspjeh postaje potencijalno dostižan", zaključio je Punkett.