Nakon gotovo devet godina
4

Porodice putnika žele novu potragu za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Porodice putnika aviona kompanije Malaysia Airlines, koji je nestao na letu 370 prije gotovo devet godina, zatražile su od malezijske vlade da dozvoli američkoj kompaniji Ocean Infinity novu potragu.

Sudbina malezijskog aviona postala je jedna od najvećih avijacijskih misterija u historiji nakon što je nestao tokom leta iz Kuala Lumpura prema Pekingu 8. marta 2014. godine. Malezija je 2018. godine angažovala kompaniju Ocean Infinity da pretražuje dno južnog Indijskog okeana te je obećala 70 miliona dolara ako nađe avion. Ova potraga je uslijedila nakon dvogodišnje bezuspješne potrage u kojoj su učestvovale Malezija, Kina i Australija, a koja je koštala 135 miliona dolara. Potraga je okončana u januaru 2017. godine nakon što nije pronađen nijedan trag.

Međutim, grupa Voice370 koju čine porodice putnika nestalog aviona, saopćila je da se nada novoj potrazi koju bi započela kompanija Ocean Infinity najranije ovog ljeta, a od malezijske vlade je zatraženo da prihvati svaki prijedlog i to bez uvjeta među kojima je bilo i plaćanje samo u slučaju uspjeha.

"Ocean Infinity je u proteklih 12 mjeseci napravio veliki napredak radeći s mnogim ljudima kako bi bolje razumio događaje iz 2014. godine", saopćila je grupa Voice370 nakon memorijalnog događaja kojim je obilježena deveta godišnjica od nestanka aviona.

Na zahtjev grupe odgovora još uvijek nema, no ministar transporta Anthony Loke je rekao da "knjiga nije zatvorena" kada je riječ o ovom slušaju te da će biti razmotrena mogućnost nove potrage ako se pojave "nove i kredibilne informacije" o potencijalnoj lokaciji aviona.

Krhotine za koje se vjeruje da potiču od aviona Malaysia Airlinesa pojavile su se duž afričke obale i na otocima Indijskog okeana.

Malezijski istražitelji nemaju zaključak o tome šta se dogodilo okom leta, no ne isključuju namjerno skretanje s kursa.