Svijet
29

Putin potvrdio rusku umiješanost u sirijski građanski rat

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija pruža ozbiljnu podršku sirijskoj vojsci u obliku obuke i logističke pomoći, rekao je Vladimir Putin, prvi put potvrdivši rusku upletenost u sirijski građanski rat.

Komentarišući navode o tome da se ruske snage nalaze na teritoriji Sirije, ruski predsjednik je rekao kako je direktna vojna intervencija još uvijek daleko od realnosti, ali da ne isključuje da će takav korak jednog dana možda biti i učinjen.

"Prerano je za takav potez, ali već sada pomažemo sirijskoj vojsci u snabdijevanju opremom i treniranjem vojnika koji koriste naše oružje", rekao je Putin, a prenose RIA Novosti.

On je dodao da bi volio vidjeti kreiranje neke vrste međunarodne koalicije za borbu protiv terorista i ekstremista. Upravo zbog toga, tvrdi Putin, Rusi su razgovarali sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i predsjednika Baracka Obamu.

Rusija tokom cijelog sirijskog rata otvoreno podržava vladu Bašara al-Asada, a prodaju oružja opravdava borbom protiv Islamske države. U posljednje vrijeme nezavisni izvještaju govore o pojačanoj aktivnosti Ruske Federacije u smislu količine tehničke pomoći i broja oficira.