Čak i ako su na Zapadu
36

Putin poručio da će obarati avione F-16 ako dođu u Ukrajinu, gađat će aerodrome sa kojih polete

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da će njegova država obarati avione F-16 ako stignu u Ukrajinu.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine izazvala je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Obraćajući se pilotima ruskih zračnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD-om proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove za napad na državu NATO-a.

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da takvi avioni neće promijeniti situaciju u Ukrajini.

"Ako isporučuju F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju. Uništit ćemo letjelice kao što uništavamo danas tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecjevne raketne bacače", kazao je Putin.

Putin je rekao da F-16 može nositi i nuklearno oružje.

"Naravno, ako budu korišćeni sa aerodroma u trećim zemljama, oni postaju za nas legitimne mete, gdje god da se nalaze“, rekao je Putin.

Putinove izjave uslijedile su nakon komentara ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe ranije u toku dana da bi avion trebao stići u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dvije godine u punom ratu protiv Rusije, tražila je F-16 duži period.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovu upotrebu.