Svijet
0

Putin naredio produženje do juna 2016. godine embargo protiv zapadnih zemalja

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu naredio produženje do juna 2016. godine embarga na većinu prehrambenih proizvoda koje je proglasila Moskva protiv zapadnih zemalja kao odgovor na ekonomske sankcije protiv nje.
  • Produžavamo naše mjere represije za godinu dana koje počinje od danas - izjavio je Putin, prema saopćenju iz Kremlja.

Evropska unija je u utorak produžila do kraja januara 2016. godine teške ekonomske sankcije proglašene protiv Rusije zbog njene navodne uloge u sukobu u Ukrajini.

Ove sankcije, koje pogađaju velike dijelove ruske ekonomije, od kojih i sektore banaka, odbrane i nafte, ističu krajem jula.

Sankcije su proglasili Evropljani prije gotovo godinu dana nakon aneksije Krima od Rusije, optužene i da podržava separatističke borce na istoku Ukrajine u snabdijevanju oružjem i raspoređujući svoje regularne trupe.

Kao odgovor, Moskva je u augustu 2014. godine uvela embargo na većinu prehrambenih proizvoda iz zemalja koje primjenjuju sankcije protiv nje, koje posebno pogađaju poljoprivrednike EU-a.

  • Mi smo već u nekoliko navrata ponovili, u sankcijama postoji jedan princip, reciprocitet, to je naš pristup - upozorio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.