Svijet
0

Prvi slučaj prenošenja nove ptičije gripe s čovjeka na čovjeka

Klix.ba
Prvi slučaj prenošenja nove vrste ptičije gripe s čovjeka na čovjeka dogodio su u Kini.

British Medical žurnal objavio je kako je 32-godišnja žena zaražena nakon što se brinula o svom oboljelom ocu. Oboje su umrli.

Sve oboljele osobe do sada zaražene su virusom H7N9 preko ptica.

Eksperti upozoravaju da nema razloga za paniku i da ovaj slučaj ne znači da je virus razvio mogućnost bržeg i lakšeg prenošenja među ljudima.

Do 30. juna u Kini su zaražene 133 osobe, od čega su 43 umrle.

Većina ljudi zarazila se tokom posjeta marketima s peradi ili su imali blizak kontakt sa živom peradi sedmicu ili dvije prije nego su oboljeli.

Tridesetdvogodišnja žena zaražena je u martu nakon što se brinula o svom 60-godišnjem ocu u bolnici. Za razliku od njenog oca, ona nije bila u direktnom kontaktu sa peradi, ali je oboljela šest dana nakon kontakta s ocem. Oboje su umrli na odjeljenju intenzivne njege od otkazivanja organa.

Testovi virusa uzeti iz tijela oba pacijenta pokazali su da je u pitanju skoro identičan virus, što dokazuje teoriju da je ženu zarazio njen otac.

Javne zdravstvene ustanove testirale su 43 osobe koje su imale blizak kontakt s oboljelima, ali su rezultati bili negativni, što ukazuje na to da je sposobnost širenja virusa ograničena.

"Ovo bi mogli biti znakovi rane faze epidemije", rekao je dr. James Rudge iz londonske ustanove School of Hygiene and Tropical Medicine.