Prvi zabilježeni slučaj
86

Na Aljasci od ptičije gripe uginuo polarni medvjed

D. B.
Na Aljasci je pronađen uginuli polarni medvjed, a ustanovljeno je da je riječ o prvom slučaju smrti nastale zbog ptičije gripe kada je riječ o ovoj životinjskoj vrsti.

Životinja je pronađena u Utqiagviku, na dalekom sjeveru zemlje, koji je teško zahvaćen aktuelnim valom ptičije gripe.

Nekoliko životinjskih vrsta koje ne pripadaju pticama je pogođeno bolešću otkako se broj slučajeva kod divljih ptica počeo povećavati prije dvije godine. Među tim životinjskim vrstama su delfini, morske pliskavice, foke, lisice i vidre i to samo u Velikoj Britaniji.

Virus poznat pod oznakom H5N1 može zaraziti i ljude, obično one koji rade sa živinom.

"Ovo je prvi registrovani slučaj uginuća polarnog medvjeda", rekao je veterinar dr. Bob Gerlach.

Polarni medvjedi, odnosno vrsta Ursus maritimus, smatraju se životinjama koje su u rangu od ranjivosti do izumiranja. Poseban rizik im prijeti zbog klimatskih promjena jer zagrijavanje Arktika znači manje morskog leda, a upravo se na taj led oslanjaju kako bi lovili i podizali mlade. Također, polarni medvjedi imaju ključnu ulogu glavnog predatora u regiji te održavaju lanac ishrane zdravim tako što jedu druge predatore poput foka. Ukoliko ne bi bile pod kontrolom, foke bi imale ogroman utjecaj na količinu ribe.

Međutim, polarni medvjedi se zbog topljenja leda okreću drugim izvorima hrane. Upravo se to čini razlogom uginuća polarnog medvjeda koji je mogao pojesti zaraženu pticu.

"Ako ptica ugine od gripe, posebno u hladnom okruženju, virus se može zadržati duže", kazao je dr. Gerlach.

Prevalencija ptičije gripe posljednjih godina i širenje na druge životinje pokazuje da je ova epidemija trajnija i smrtonosnija od prethodnih slučajeva.

Ranije je virus uglavnom pogađao domaću živinu, dok su divlje ptice pomagale u širenju bolesti, no nije se činilo da drastično utiču na to. Međutim, aktuelni soj je imao katastrofalan utjecaj na divlje životinje uključujući one već ugrožene.

Sada se bolest nastavlja širiti na druge životinje, a prošlog mjeseca je u Arizoni registrovan prvi slučaj uginuća vjeverice.