Svijet
1

Prvi ruski ratni bombarderi uočeni u Siriji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirija je dobila nove borbene i izviđačke avione iz Rusije za borbu protiv Islamske države (IDIL), navode izvori iz sirijske vojske. Francuska televizija TF1 objavila je snimke ruskih aviona parkiranih u zračnoj luci u Latakiji te prekrivenih zelenim pokrivačem.

Sirija je opovrgnula tvrdnje da su na njezinoj teritoriji ruski vojnici.

"Naša je avijacija preuzela isporuku najmanje pet borbenih aviona iz Moskve, kao i jedan izviđački avion koji nam omogućava uočavanje mete s velikom preciznošću", potvrdio je visoki sirijski dužnosnik u izjavi za AFP.

Isti je izvor potvrdio da su avioni stigli prošli petak u vojnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, tradicionalnom uporištu režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Moskva je također, prema istom izvoru, isporučila i sofisticiranu vojnu opremu za borbu protiv IDIL-a.

NATO-ov general Philip M. Breedlove izrazio zabrinutost zbog jačanja ruskih vojnih snaga u Siriji. Breedlove je rekao da je Rusija u Siriju poslala "prenapredno" oružje za borbu protiv Islamske države, i to s ciljem zaštite predsjednika Bašara al-Asada, prenosi AFP.

"Radi se o sofisticiranom protuzračnom oružju", rekao je Breedlove i naveo da nije vidio pripadnike Islamske države koji lete avionima za čije su rušenje potrebne takve rakete.