SAD
0

Protjeran sirijski diplomata iz Washingtona

FENA
Američki State Department u utorak je protjerao sirijskog diplomatu iz Washingtona nakon masakra više od 100 civila u sirijskom gradu Huli.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland izjavila je da je otpravniku poslova u sirijskoj ambasadi u Washingtonu, Zuheiru Džaburu, dat rok od 72 sata da napusti zemlju, u okviru niza protjerivanja sirijskih diplomata iz zapadnih prijestonica, prenosi Reuters.

"Poduzeli smo ovu akciju u saradnji s našim partnerskim zemljama među kojima su Australija, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka", navodi Nuland u saopćenju.

U saopćenju State Departmenta napad na grad Huli, u petak, opisuje se kao "zločinački napad u kojem su korišteni tenkovi i artiljerija - oružje koje je isključivo u posjedu režima".

"Također su se pojavili izvještaji da su režimske snage ubile brojne porodice u njihovim domovima tokom masovnih pogubljenja, navodi Nuland u saopćenju.

"Smatramo sirijsku vladu odgovornom za pokolj nevinih ljudi", ističe Nuland.

Sirijski zvaničnici negirali su da vojska ima bilo kakvu ulogu u masakru, jednom od najtežih incidenata u sirijskom sukobu.

Dugogodišnji sirijski ambasador u Washingtonu, Imad Mustafa, povučen je iz Washingtona krajem prošle godine a vlada u Damaku nije imenovala njegovog nasljednika tako da je Džabur ostao vodeći diplomatski predstavnik Sirije u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države u februaru su zatvorile svoju ambasadu u Damasku, povlačeći ambasadora Roberta Forda i američko diplomatsko osoblje zbog pogoršane sigurnosne situacije u zemlji.

SAD, međutim, nisu prekinule diplomatske odnose sa Sirijom, a Ford i njegov tim nastavili su da rade na sirijskom pitanju iz Washingtona, nastojeći da zadrže kontakt s vladinim zvaničnicima i opozicionim aktivistima.