Bruxelles
0

Protesti zbog napada na kršćane u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko hiljada demonstranata, koji su doputovali iz različitih dijelova Evrope, protestiralo je u subotu u Bruxellesu zbog porasta nasilja nad kršćanskim stanovništvom u Iraku.

"Želimo da evropska zajednica čuje naš glas. Sistematski nas napadaju u Iraku", rekao je Suleyman Gultekin iz Unije evropskih Sirijaca (ESU), koja je organizirala proteste.

Sirijski kršćani su stoljećima živjeli na Bliskom istoku, a sada čine neznatnu manjinsku grupu u zemljama poput Iraka, Sirije, Egipta i Turske.

"Od pada režima Saddama Husseina iračka vlada nije bila sposobna da nas zaštiti. Naš zaključak je stoga da nam je potrebna autonomija na sjeveru Iraka, koja bi zaštitila naše ljude, kako bi oni bili na sigurnom mjestu", kazao je Gultekin agenciji Associated Press .

Prema procjenama policije, u Bruxellesu je protestiralo oko 4.000 ljudi, iako organizatori tvrde da ih je bilo znatno više.

Okupljeni su nosili slike dvojice svećenika ubijenih u nedavnom napadu ekstremista na katoličku crkvu u Bagdadu i uzvikivali slogane na engleskome, francuskom i arapskom jeziku.

Nakon protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred zgrade Evropske komisije.

U Iraku je 31. oktobra u napadu ekstremista na vjernike okupljene u katoličkoj crkvi u Bagdadu ubijeno 68 osoba, a prije tri dana u bombaškim i raketnim napadima na kršćanske obitelji u iračkoj prijestolnici ubijeno ih je pet, a ranjeno 20.