Svijet
0

Protesti u SAD-u se nastavljaju, demonstranti traže pravdu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice gradova širom SAD kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude Georgeu Zimmermanu, koji je na Floridi ubio nenaoružanog 17-godišnjeg tamnoputog dječaka Trayvona Martina.

Demonstrani su marširali do zgrada saveznih sudova u Miamiju, Chikagu, Los Angelesu i drugim gradovima, zahtijevajući "pravdu za Treyvona" i okončanje rasnog profilisanja koje je, prema njihovom mišljenju, u središtu ovog slučaja.

Mitinzi su održani sedam dana nakon što je porota suda u oblasti Seminole na Floridi utvrdila da 29-godišnji Zimmerman nije kriv prema optužnici za drugostepeno ubistvo i ubistvo bez predumišljaja Martina.

Kritičari smatraju da je Zimmerman, koji je bijele boje kože i Latinoamerikanac, pogriješio kada je smatrao da je Martin kriminalac samo zato što je tamnoput.

U New Yorku je održan najveći protest, gdje se okupilo oko 2.000 demonstranata, među kojima su pojedini nosili transparente sa natpisima "bojkotujte Floridu" ili majice sa likom ubijenog tinejdžera.

U New Yorku je bila i majka ubijenog Martina Sybrina Fulton.