Svijet
0

Protesti u Hrvatskoj - "Nećemo u treću Jugoslaviju"

FENA
Stranka Jedino Hrvatska - pokret za Hrvatsku najavila je danas na konferenciji za novinare da će u subotu održati prosvjedni skup na središnjem zagrebačkom trgu pod geslom "Nećemo u treću Jugoslaviju".

Stranka organizira prosvjed jer smatra da sadašnja vanjska politika državnog vrha gura Hrvatsku u neke nove balkanske asocijacije što je, ističu, protivno Ustavu, zbog čega su podnijeli i ustavnu tužbu.

U svojoj tužbi stranka navodi da je hrvatska politika regionalne suradnje uvod za institucionalnije povezivanje zemalja bivše Jugoslavije u neki novi oblik. Riječ je, navode, o novoj CEFTA-i i o politici približavanja Europskoj uniji kroz suradnju zemalja zapadnog Balkana.

Predsjednik stranke Milovan Šibl rekao je da će na skupu biti pročitana tužba Ustavnom sudu koju je podigla stranka protiv državnog vrha zbog, kako tvrde u stranci, kršenja članka 141. Ustava koji zabranjuje Hrvatskoj ulazak u nove balkanske asocijacije.

Šibl je rekao da je stranka nezadovoljna odlukom nadležnog gradskog odbora jer, iako je skup odobrila policija, nije dopustio podizanje pozornice, s obrazloženjem da nije predizborno vrijeme.

Očekujemo nekoliko tisuća građana, iako smo u medijskoj blokadi, naglasio je Šibl ocjenivši da se mediji ignorantski odnose prema aktivnostima stranke.