Svijet
0

Propali međukorejski pregovori oko morske granice

FENA
Sjeverna Koreja u četvrtak je napusutila vojne pregovore s Južnom Korejom, završavajući trodnevne pregovore na visokom nivou u cilju okončanja tinjajućeg spora oko njihove zajedničke morske granice.

"Došli smo da zaključka da nam više ne trebaju ovi besplodni pregovori", izjavio je šef sjevernokorejske delegacije, general pukovnik Kim Yong Chol, na završnoj sesiji pregovora u selu Panmunjom, poznatom kao mjestu potpisivanja primirja.

Kim je kritikovao Jug zbog izbjegavanja duiskusije o onome što je označio kao "nelegalnu" morsku granicu. GranIcu su iscrtale Ujedinjene nacije na kraju korejskog rata 1950-1953. godine, a Seul je u više navrata odbijao zahtjeve Sjevera da se ona izmIjeni.

To pitanje stalna je prepreka vojnim pregovorima dviju strana, a sporne vode koje imaju bogati riblji fond ranije su bile poprištem smrtonosnih bitaka u 1999. i 2002. godini.

Vodeći južnokorejski posrednik, general major Jung Seung-jo told poručio je Kimu je da je "krajnje za žaljenje" što su pregovori završeni bez rezultata.

"Vaša strana nastavlja upućivati ovaj zahtjev i pored toga što veoma dobro znate da ga naša strana ne može prihvatiti", izjavio je Jung, misleći na pitanje granice.

Generali Sjeverne i Južne Koreje napustili su sobu nakon 40-minutne sjednice bez rukovanja i određivanja novog datuma za idući sastanak - dok je Kim bio crvenog lica i vidljivo ljutit.

Dvije Koreje učinile su napore ka pomirenju od samita njihovih lidera u 2000. godini, ali su tehnički još u ratu jer primirje koje je okončalo Korejski rat nikada nije zvanično zamijenjeno mirovnim sporazumom.