Svijet
2

Pronađena olupina koja "gotovo sigurno" pripada avionu Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Stručnjaci su saopćili da su pronašli novi komad olupine koji "gotovo sigurno" pripada avionu Malaysia Airlinesa na letu MH370 na plaži u Mozambiku.

Ova informacija proslijeđena je lokalnim vlastima, a pronađeni komad olupine mora ispitati strani službeni istražni tim u Australiji. Stručnjaci kažu da je to u skladu s mjestom na kojem su pronađeni prethodni komadi olupine aviona.

Na fotografijama koje su analizirali stručnjaci, a objavio BBC, vidi se "svjetlla podloga koja nije obavijena metalom i izgleda vrlo slično fotografijama objavljenim na internetu, a koje pripadaju prethodnim olupinama ovoga aviona“,

"Jasno je da ovi komadi trebaju biti ispitani i da ih stručnjaci moraju analizirati“, rekao je Richard Westcott, dopisnik BBC-a.

Don Thompson, britanski inženjer koji je dio neformalne međunarodne grupe koja istražuje MH370, rekao je da pronađeni komad olupine "izgleda kao da je dio Boeinga 777".

Nedavno su također pronađena dva dijela aviona na plažama Mauricijusa i Južne Afrike i gotovo je sigurno da pripadaju nestalom avionu kompanije Malaysia Airlines. Avion na letu MH370 nestao je u martu 2014. godine. Avion je letio iz Kuala Lumpura prema Pekingu, a prevozio je 239 putnika. Iznenada je nestao s radara, a pretpostavlja se da je pao u more nakon što je skrenuo s kursa.

Dio krila pod nazivom flaperon pronađen je na otoku Reunion u julu 2015. godine, a u septembru je potvrđeno da potiče od aviona Malaysia Airlinesa. Horizontalni stabilizator s repnog dijela aviona pronađen je u Mozambiku u decembru 2015. godine. Panel s natpisom "No Step" je također pronađen u Mozambiku, ali u februaru ove godine.