Stravični nacistički zločini
0

FOTO / Pronađena lampa načinjena od ljudske kože

Sarajevo-x.com
Prijatelj uglednog američkog novinara Marka Jacobsona prije nekoliko godina na buvljoj pijaci kupio je lampu za 35 dolara. Prodavač je kazao da je abažur za lampu načinjen od kože Jevreja i kupac isprva nije povjerovao, međutim zainteresovalo ga je to, pa je lampu kupio. Ispostavilo se da abažur zaista jeste načinjen od ljudske kože.
Mark Jacobson, novinar i dopisnik magazina "New York", nedavno je objavio knjigu nazvanu "The Lampshade", a u razgovoru za britanski "The Sun" ispričao je kako je ta lampa došla do njega i kako je saznao da je abažur zaista načinjen od ljudske kože.

"Lampa jedva da je teška pola kilograma, ali što je duže gledate sve vam je teže. Zaista ima nešto čudno u njoj. Mi smo svi čuli priče o tome kako su nacisti pravili lampe i druge predmete od ljudske kože", počeo je priču Jacobson.

Dugo nakon Drugog svjetskog rata pričalo se o tome da su nacisti pravili predmete od kože Jevreja koji su bili zarobljeni u koncentracionim logorima, međutim nikada nije pronađen niti jedan dokaz.

Sada je DNK testom potvrđeno da je abažur za lampu načinjen od ljudske kože i upravo to bi moglo poslužiti kao krucijalni dokaz koji bi svjedočio brojnim pričama.

Stravično saznanje

"Uradio sam analizu i potvrdilo se da je riječ o ljudskoj koži. To je bilo prilično šokirajuće. Također, nekoliko naučnika je potvrdilo da je lampa stara 60 do 80 godina i da se radi o evropskom dizajnu. Naravno, DNK testiranjem ne možemo odrediti šta se tačno dogodilo. Ne mogu tvrditi da je riječ o osobi koja je boravila u koncentracionom logoru, ali sam siguran da je riječ o ljudskoj koži", kazao je Jacobson.

Novinar je istakao da je sama ideja da je neko načinio predmet od ljudske kože zastrašujuća.

"Nije teško od ljudske kože načiniti lampu ili bilo kakav drugi predmet, ali stravično je saznanje da je neka osoba sada zapravo predmet", rekao je Jacobson.

Istina ili mit?

Inače, u historiji, prvi put se abažur za lampu načinjen od ljudske kože spominje u izvještaju novinarke Anne Stringer, koji datira iz aprila 1945. godine, tačnije netom nakon pada režima Adolfa Hitlera i oslobađanja zatvorenika iz zloglasnog logora Buchenwalda.

U svom izvještaju Stringer navodi da su zatvorenici bili primorani da na jednom stolu izlože predmete koje su načinili u zatvoru. Tu se, između ostalog, nalazila pepeljara načinjena od ljudske zdjelice, komadi istetovirane ljudske kože i abažur za lampu načinjen od ljudske kože.

Mark Jacobson je konsultovao i brojne druge izvore istražujući i tragajući za istinom o lampi, međutim ne može dokazati da se zaista radi o lampi koja je načinjena od kože Jevreja.

"Dobio sam mnogo informacija i poluinformacija, koje i dalje klasificiram. Postoje brojni svjedoci koji tvrde da su u to vrijeme pravljene lampe od ljudske kože, ali ne mogu vjerovati svemu što čujem. To je bilo vrijeme jake propagande, tako da je moguće da su sve te priče izmišljene", kazao je Jacosbson.

Novinar je također kazao da sada ne zna šta da čini s lampom. Pokušavao ju je dati Muzeju holokausta, ali je nisu htjeli prihvatiti. Također, razmišljao je da lampu negdje zakopa ili samo ostavi, međutim ni te ideje mu se nisu baš svidjele.

"Teže je otarasiti se lampe nego dobiti je i čuvati. Nadam se da ću uspjeti pronaći više informacija o cijelom ovom slučaju, a do tada lampu čuvam na sigurnom, ali daleko od moje kuće", kazao je novinar Jacobson za "The Sun".