Uvrstite ih u ishranu
38

Ova četiri vitamina zaslužna su za čistu kožu i blistavi ten

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Briga o koži trebala bi biti jedan od prioriteta kada je riječ o vašem zdravlju. Kako bi je održali zdravom, poželjno je da izbjegavate izlaganje ultraljubičastim zrakama i nosite zaštitnu kremu za sunčanje. No, ako želite čistu kožu i blistav ten, povećajte dozu ovih vitamina.
No, nemojte u potpunosti izbjegavati sunce. Naime samo 10 do 15 minuta dnevnog izlaganja pomaže u proizvodnji D vitamina, koji je je jedan od najpotrebnijih za vašu kožu.

Unošenjem D vitamina, ali još nekih vitamina, pomoći će vam kod smanjenja crvenila, bora, suhe kože i tamnih mrlja na tijelu.

Vitamin D

Vitamin D se najčešće stvara kada vaša koža apsorbuje sunčevu svjetlost. Tada se holesterol pretvara u vitamin D, koji dalje odlazi u jetru i bubrege, koji nastave prijenos u tijelu kako bi stvorili zdrave stanice. To posebno igra važnu ulogu kod tena kože, a može pomoći i kod liječenja psorijaze.

Institut Linus Pauling na Državnom univerzitetu Oregon preporučuje dnevni unos vitamina D od 600 univerzalnih jedinica (IU) dnevno. Osobama starijim od 70 godina i trudnicama preporučuju se veće doze. Osim izlaganja suncu, vitamin D možete povećati unosom žitarica, soka od narandže i jogurta, lososa, tune i bakalara.

Vitamin C

Vitamin C se u visokim nivoima nalazi u vanjskom i unutarnjem sloju kože. Pomaže u borbi protiv raka, ali pomaže i kod proizvodnje kolagena. Na taj način pomaže održati kožu zdravom. Uzimanje vitamina C oralno može povećati učinkovitost krema za sunčanje nanesenih na vašu kožu za zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka.

Pomaže u zacjeljivanju oštećene kože i u nekim slučajevima, smanjuje pojavu bora. Adekvatan unos vitamina C također može pomoći u obnavljanju i sprječavanju suhe kože. Jedite više citrusnog voća, ali i druge namirnice bogate ovim vitaminom, kao što su brokule, špinat i jagode.

Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E je antioksidans. Njegova glavna funkcija u njezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbuje ultraljubičasto svjetlo što može spriječiti tamne mrlje i bore. Normalno, tijelo proizvodi vitamin E putem sebuma, masne tvari koja se emituje kroz pore kože. U pravoj ravnoteži, sebum pomaže u održavanju kože i sprječava isušivanje.

Vitamin E također pomaže u liječenju upala kože. Ako imate nedostatak vitamina E, poželjno je da konzumirate orašaste plodove i sjemenke te da koristite suplemente koji ga sadrže.

Vitamin K

Vitamin K je neophodan u pomaganju tjelesnog procesa zgrušavanja krvi, što pomaže tijelu zacijeliti rane, modrice i područja zahvaćena operacijom. Također, smatra se da osnovne funkcije vitamina K pomažu kod određenih stanja kože, kao što su strije, ožiljci, podočnjaci i izražene vene.

Vrlo često zna biti sastavni dio različitih krema za kožu jer liječi različita stanja kože. Ipak, možete ga pronaći u namirnicama kao što su: kelj, zelena salata, zeleni grah, špinat i kupus.