Bh. vizažist
35

Kako duhanski dim utječe na našu kožu? Sanjin Egon dijeli s nama tajne besprijekornog izgleda

Bh. vizažist Sanjin Egon otkrio nam je tajne besprijekornog izgleda
Bh. vizažist Sanjin Egon otkrio nam je tajne besprijekornog izgleda
Koža je najveći i ujedno najosjetljiviji organ našeg tijela. Međutim, dok brinemo o njenoj ljepoti koristeći razne kozmetičke preparate, vrlo je važno obratiti pažnju i na one nevidljive faktore, poput duhanskog dima, koji itekako utječu na njen izgled.

Duhanski dim sadrži hiljade štetnih tvari, a često zaboravljamo da neke od njih prvenstveno dolaze u dodir s našim najizloženijim organom - kožom.

Da bi naša koža bila svježa i blistava, trebamo biti na što svježijem zraku i, po mogućnosti, u prostorima koji nisu zadimljeni.

"Ženska koža zahtjeva jako puno njegovanja. Ona je znatno tanja od kože muškaraca, a među nekima od faktora koji se mogu odraziti na nju je utjecaj duhanskog dima. Poznato je da slobodni radikali štetno utječu na kožu, tako da boravak u zadimljenom prostoru može imati brojne negativne strane za njenu površinu", objašnjava poznati bh. vizažist Sanjin Egon.

Sanjin Egon zna koliko duhanski dim negativno utječe na našu kožu
Sanjin Egon zna koliko duhanski dim negativno utječe na našu kožu

Sanjin je protekle sedmice, u ugodnom ambijentu IQOS Boutiquea u Aria Mallu, održao čas šminkanja pokazavši prisutnima neke od trikova za besprijekorno lice. Međutim, u skladu sa okruženjem u kojem se nalazio, a koje se vodi misijom kreiranja svijeta bez duhanskog dima, ukazao je na važnost ove teme.

O štetnosti duhanskog dima sigurno smo već ranije čuli, no uvijek dobro dođe naučiti i nešto novo. Pripremajući se za šminkanje modela, Sanjin je istakao kako duhanski dim može značajno utjecati na izgled kože: "Nije samo riječ o borama, već i mnogim drugim problemima", napomenuo je.

Dim oštećuje kolagen i elastin, koji su ključni za čvrstoću kože i njenu ljepotu
Dim oštećuje kolagen i elastin, koji su ključni za čvrstoću kože i njenu ljepotu

Jedna od najuočljivijih posljedica dima na kožu je ubrzanje procesa starenja i pojave bora, naročito oko usana i očiju. No, on može prouzrokovati i probleme sa aknama ili pojedine kožne bolesti.

"Duhanski dim smanjuje sposobnost kože da se obnavlja i zacijeljuje. Oslobađa slobodne radikale koji oštećuju kolagen i elastin, a oni su ključni za očuvanje čvrstoće kože, dajući nam gipku i lijepu kožu. Zato je važno okrenuti se boljoj alternativi, poput IQOS-a koji ne proizvodi duhanski dim", naglašava vizažist.

Još jedan sjajan IQOS event podsjetio nas je na misiju ovog brenda
Još jedan sjajan IQOS event podsjetio nas je na misiju ovog brenda

Prije nego se bacio na uljepšavanje, podsjetio nas je i koji je to beauty trend danas zastupljen među damama, a to je: "manje šminke, više efekta". Koža treba da diše, bude blistava, a da su nepravilnosti pokrivene.

"Kako bi makeup bio postojan i sve bilo kako treba, kožu prvo treba fino očistiti. Nakon toga stavljate tonik, kako biste vratili njenu pH vrijednost, a potom slijedi pravilna hidratacija. Kod masne kože ne treba pretjerivati sa kremama, ali ovo je korak koji nikako ne treba preskočiti. Tek nakon toga slijedi šminkanje", objašnjava Sanjin.

Osim što treba paziti da je prostor u kojem nanosite šminku prozračan, Sanjin napominje da je neizostavno nanositi SPF tokom cijele godine, ali i pustiti svaki proizvod da se upije.

Sanjin je predstavio Foxy eyes look s naglaskom na oči
Sanjin je predstavio Foxy eyes look s naglaskom na oči

Bh. vizažista uljepšavao je dugodišnju korisnicu IQOS-a Nadiru Sipović, a odabrao je Foxy eyes look, stavivši naglasak na njene oči dok je ostatku lica dao svjež i prozračan izgled. Ova makeup kombinacija idealna je u dnevnoj, ali i večernjoj varijanti kada se može kombinovati uz crveni ruž.

"Svaki problem na licu ima svoju boju korektora. Za crvenilo, tu je zeleni korektor, a za ljubičaste podočnjake narandžasti. Naravno, ne treba zaboraviti ni da sve što koristite za nanošenje šminke - od četkica do blendera, morate redovno prati i čistiti", odgovorio je Sanjin na neka od najčešćih pitanja prisutnih.

Sanjin je ovim izgledom istakao svježinu lica, a naglasio je i šta je može pokvariti
Sanjin je ovim izgledom istakao svježinu lica, a naglasio je i šta je može pokvariti

Finalni izgled ispao je baš onako kako je Sanjin zamislio, a njegovo, kao i Nadirino zadovoljstvo, bilo je obostrano. Bh. vizažista naglasio je važnost pravilnog nanošenja kozmetičkih proizvoda, ali i - ono što je najvažnije - pravilne njege kože, čijoj dugotrajnoj ljepoti i besprijekornom izgledu izuzetno doprinosi boravak u nezadimljenim prostorima.

Događaj kojem smo prisustovali u IQOS Boutiqueu pružio nam je preciziniji uvid u beauty svijet, a zbog svega što smo čuli i podigao svijest o negativnim posljedicama koje duhanski dim može ostaviti na našu kožu. Još jednom su nas uspjeli podsjetiti na misiju svog brenda, a upravo to bio je motiv zbog kojeg ćemo, idući put kada se nađemo u zadimljenom okruženju, još jednom bolje promisliti.

*Upozorenje: IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.