Svijet
0

Problemi s padobranom: Tinejdžerka preživjela pad s 915 metara

Klix.ba
Šesnaestogodišnja Makenzie Wethington iz Texasa preživjela je pad sa 915 metara visine u incidentu koji se dogodio kada je skakala s padobranom u Oklahomi.

"Wethington je stabilno iako je pretrpjela višestruke povrede među kojima su i napuknuće jetre, zdjelice lumbalne kičme u donjem dijelu, ključne kosti, te lom rebara", rekao je hirurg Jeffrey Bender, dodavši kako je čudo da je djevojka preživjela pad s tolike visine.

Wethington bi trebala napustiti intenzivnu njegu ubrzo.

Njeni roditelji dozvolili su joj da skače s padobranom, no kompanija koja to radi nije pristala. Odobrenje su dobili kada je otac rekao da će skakati s njom.

Instruktor Robert Swainson kazao je kako se njen padobran ispravno otvorio, ali da se počela vrtjeti u krug, zbog čega padobran nije funkcionirao. Kazao je kako je Makenzie bila i na radiovezi s njima jer je imala slušalice i mikrofon u kacigi.

Swainson je kazao da nije skočio za njom jer nije imao šanse da je stigne. Objasnio je kako je drugi skakač bio preplašen i odbio je skakati, te da mu protokol nalaže da ostane s tom osobom jer ne znaju kako se može ponašati.

"Jedino što sam mogao je vrištati", rekao je.

Makenzie je vježbala sedam sati prije nego je skakala.