Zločin iz mržnje
52

Napadač koji je ubio 23 osobe u rasističkom napadu u Texasu dobio je 90 doživotnih zatvora

I. M.
Aktivisti odali počast žrtvama pucnjave u Walmartu 3. augusta 2019., El Paso
Aktivisti odali počast žrtvama pucnjave u Walmartu 3. augusta 2019., El Paso
Napadač koji je ubio 23 osobe u rasističkom napadu na španske kupce u Walmartu u pograničnom gradu u Texasu osuđen je u petak na 90 doživotnih zatvorskih kazni, ali bi se ipak mogao suočiti i sa većom kaznom, uključujući i smrtnu kaznu.

Patrick Crusius, 24, izjasnio se krivim ranije ove godine za skoro 50 federalnih optužbi za zločine iz mržnje u masovnoj pucnjavi 2019. u El Pasu, što ga čini jednim od najvećih slučajeva zločina iz mržnje u američkoj SAD-u.

Policija kaže da se Crusius vozio više od 1.126 kilometara od svoje kuće u blizini Dalasa kako bi gađao Hispanoamerikance jurišnom puškom unutar i ispred trgovine. Nekoliko trenutaka prije nego što je napad počeo, Crusius je na internetu objavio rasističku sliku koja upozorava na hispansku "invaziju" na Texas, piše The Guardian.

U godinama nakon pucnjave, republikanci su migrante koji prelaze američko-meksičku granicu opisali kao "invaziju", negirajući stav kritičara koji kažu da retorika podstiče antiimigrantske stavove i nasilje.

Crusius je priznao krivicu u februaru nakon što su savezni tužioci skinuli smrtnu kaznu sa stola. Međutim, tužioci su rekli da će pokušati da Crusiusu vrate smrtnu kaznu kao opciju kada mu bude suđeno pred državnim sudom. Taj datum suđenja još nije određen.

Presuda koju je izrekao američki okružni sudija David Guaderrama u El Pasu uslijedila je nakon dvodnevnih izjava rođaka žrtava, uključujući građane Meksika. Osim poginulih, više od dvadesetak ljudi je povrijeđeno, a brojni drugi su teško traumatizirani dok su se skrivali ili bježali.

Jedan po jedan, članovi porodice iskoristili su svoju prvu priliku nakon pucnjave da se direktno obrate Crusiusu, opisujući kako su im životi preokrenuti tugom i bolom. Neki su oprostili Crusiusu. Jedan muškarac je pokazao fotografije svog ubijenog oca, insistirajući da ih napadač pogleda. Tokom svjedočenja žrtava, Crusius je povremeno okretao sjedište ili klimnuo glavom, ali je pokazao malo vidljivih emocija.

Prije pucnjave, Crusius je izgledao zaokupljen nacionalnom debatom o imigraciji, tvitao je #BuildtheWall i objavljivao postove koji su hvalili tvrdokornu graničnu politiku tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Kako je faza izricanja kazne počela, neki zagovornici prava imigranata uputili su nove pozive političarima da ublaže svoju retoriku o imigraciji. Republikanci, uključujući guvernera Texasa Grega Abbotta, zalagali su se za agresivnije akcije kako bi se ojačala južna granica SAD-a.