Svijet
0

Prizori ratnih užasa iz BiH na izložbi u Texasu

Klix.ba
Izgladnjeli muškarci, nasilje i grobnice nastale u toku genocida u Bosni i Hercegovini prikazane su američkoj javnosti u biblioteci Robert R. Muntz u teksaškom gradu Tyleru.

Izložbu "Prijedor: Lives from the Bosnian Genocide" je organizovala Texas Holocaust and Genocide Commission, a namijenjena je studentima, vjerskim vođama, organizacijama i individualcima.

Jeanne Standley, direktorica biblioteke koja je domaćin izložbe, kazala je kako se na biblioteke gleda kao na dio procesa edukacije i izlaganja ljudi drugačijim idejama, te da je ovo jedinstvena prilika da studenti dođu i uče i genocidu, nečemu što ne pripada dalekoj prošlosti.

Na izložbi je prikazana historija BiH i događaji koji su prethodili ratu, kao i 40-minutni video u kojem preživjeli govore o svemu šta su prošli dok je ostatak svijeta sjedio skrštenih ruku.

Na izložbu je došao i bosanski Hrvat Alen Moffitt, rođen prije 24 godine u Vitezu. Razgledao je 34 panela kojim se želi pokazati da genocid nakon Drugog svjetskog rata nije postao stvar prošlosti, već da se ponovio u BiH od 1992. do 1995. godine.

Alen se prisjetio svega što je pročitao o masakru u Ahmićima, gdje su hrvatske snage 1993. godine napale muslimansko selo i ubile 120 ljudi. Najmlađa žrtva imala je tri mjeseca, ubijena je u kolijevci. Najstarija je imala 96.

Moffitt je sa majkom preselio u Ameriku kad mu je bilo šest godina i posvjedočio da mu niko, kada bi dolazio u posjetu rodbini u BiH, nije želio govoriti o ovome. Ipak, kaže da su mu, svaki put kad je čitao o Ahmićima, tijelom prolazili trnci. Nakon toga je imao noćne more u kojima je gledao kako u njegovom rodnom gradu komšije bivaju zarobljene u štali koja je zapaljena.