Pozdravili odluku
171

Turci podržali potez Južne Afrike za podizanje tužbe protiv Izraela za genocid nad Palestincima

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je zvanično podržala tužbu Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, a u kojem se Izrael optužuje za genocid na području Gaze.
Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli u saopćenju za javnost naglasio je da pozdravlja potez Južne Afrike te je naveo da je Izrael prekršio svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina iz 1948. godine.

"Oni odgovorni za ovo moraju odgovarati pred međunarodnim pravom. Nadamo se da će proces biti završen što je prije moguće", rekao je Keceli.

Keceli je naglasio i kako je Izrael do sada ubio više od 22.000 palestinskih civila te da ti zločini nikako ne bi smjeli proći nekažnjeno.

Južnoafrička Republika pokrenula je 29. decembra postupak protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde UN-a (ICJ) optužujući Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Iako će za rješavanje ovakvog slučaja trebati vjerovatno godine, Južna Afrika pozvala je sud da se sastane u narednih nekoliko dana kako bi izdali privremene mjere kojima se poziva na prekid vatre.

"Djela i propusti Izraela na koje se žalimo su genocidnog karaktera jer imaju za cilj uništenje značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe. U ovom slučaju su neophodne privremene mjere za zaštitu palestinskog naroda", navodi se u prijavi.