"Međunarodni posao"
11

Pripadnici Wagner grupe stigli u Centralnoafričku Republiku da obezbjeđuju referendum

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Zajednica oficira za međunarodnu sigurnost saopštila je da nekoliko stotina pripadnika grupe Wagner stiglo u Centralnoafričku Republiku, kako bi pomogli da se "osigura bezbjednost", uoči referenduma 30. jula u toj zemlji.

"U Bangi je stigla još jedna letjelica s instruktorima za rad u ovoj zemlji. Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz Wagner grupe se pridružuje timu koji već radi u toj zemlji", saopštili su.

Ta grupa je naglasila da će ruski instruktori nastaviti pomagati vojnicima oružanih snaga ove zemlje i agencijama za provođenje zakona pred referendum o Ustavu zakazan za 30. juli.

Zajednica oficira za međunarodnu sigurnost je na Telegramu postavila fotografiju na kojoj se vidi 30 ljudi u vojnim uniformama kako stoje na aerodromskoj pisti.

Podsjećamo, sudbina Wagner grupe je na "tankim linijama", jer je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio onima koji su učestvovali u pobuni tri opcije. Mogli su birati između pridruživanja vojsci i povratka svojim porodicama, ili odlaska u Bjelorusiju.

Nadalje, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da zemlje u Africi ne trebaju da su "panici" nakon pobune ove grupe, jer to neće promijeniti odnose Rusije sa zemljama u Africi.