Još jedna prirodna katastrofa?
0

Prijeti aktiviranje islandskog vulkana Katla

Sarajevo-x.com
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Erupcija vulkana koji se nalazi ispod glečera Eyjafjallajokull potpuno je paralizirala aviosaobraćaj diljem Evrope. Danima su brojni evropski aerodromi bili zatvoreni, a avioni su ostali na zemlji. Međutim, baš kada se islandski vulkan polako smiruje, naučnici upozoravaju na moguću novu prirodnu katastrofu. Moglo bi doći do erupcije vulkana Katla koji se nalazi u blizini aktivnog islandskog vulkana, objavio je BBC.

Vulkan Katla se nalazi na glečeru Myrdalsjokull i nije se aktivirao od 1918. godine.

Ukoliko se izazove erupcija vulkana Katla ona bi mogla biti deset puta veća i jača, upozoravaju naučnici.

"Aktivnost jednog vulkana često uzrokuje i aktivnost onih koji se nalaze u blizini, a vulkan Katla se u prošlosti gotovo uvijek aktivirao kada i vulkan Eyjafjallajokull", kazao je Pall Einarsson profesor geofizike na Institutu Earth Sciences na Islandu, prenosi AP.

Naučnici upozoravaju da bi se ukoliko bi došlo do erupcije vulkana Katla mogao stvoriti puno veći i gušći oblak dima i pepela, što bi imalo ogromne posljednice.

Inače, u Evropi se stabilizuje aviosaobraćaj. Otvoreni su svi veći aerodromi i prvi avioni su poletjeli ka svojim odredištima.

Iako je djelimično ili u potpunosti otvoren zračni prostor u zemljama Evrope haos u aviosaobraćaju i dalje traje. Velika Britanija je otvorila aerodrome, a avioni su poletjeli i iz Pariza, Amsterdama i Frankfurta, no zračni prostor iznad Njemačke i Irske još nije u potpunosti otvoren.

Prošle sedmice otkazano je više od 95.000 letova diljem Evrope i bit će potrebno najmanje sedam dana kako bi se saobraćaj stabilizovao i kako bi se putnici vratili kućama.

Naučnici smatraju da bi uskoro trebalo doći do stabilizacije letova, no upozoravaju i na to da je islanski vulkan i dalje aktivan, te izbacuje pepeo i gusti dim.