11. septembar
2.7k

Prije 21 godinu pripadnici Al-Kaide izvršili su teroristički napad u SAD-u ubivši 3.000 ljudi

S. M.
Na današnji dan 2001. godine pripadnici islamističke organizacije Al-kaida izvršili su teroristički napad putničkim avionima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi.

U jutarnjim satima devetnaest terorista oteli su četiri putnička aviona, od kojih su se dva srušila u tornjeve bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a treći u Pentagon u Arligtonu, vojno sjedište američke vojske. Otmičari su planirali da četvrti avion udari u zgradu savezne vlade u Washingtonu, ali se srušio na livadi nakon pobune putnika.

Otmičari su upali u kabine četiri putnička aviona služeći se noževima kao oružjem preuzevši kontrolu.

U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u historiji stradalo je skoro 3000 ljudi, dok je više od 25.000 povrijeđeno što je pokrenulo globalni rat protiv terorizma pod vodstvom Sjedinjenih Američki Država.

Avion "American airlines" uletio je u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu, a dvadesetak minuta kasnije avion "United airlines" udario je u južnu kulu.

Obje kule od 110 spratova srušile su se nakon sat i četrdeset dva minuta od momenta udara aviona, oštetivši obližnje zgrade, uključujući Svjetski trgovinski centar 7.

Treći avion otet iznad Ohaja pao je na zapadnu stranu Pentagona što je dovelo do urušavanja zgrade. Četvrti avion letio je u pravcu Washingtona, ali se srušio u polje u Pensilvaniji, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima za kontrolu.

U Svjetskom trgovinskom centru i okolini poginule su 2.753 osobe, u Pentagonu 184, a u Pensilvaniji 40. Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Afganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev Washingtona da protjeraju vođu Al-kaide Osamu bin Ladena. On je odgovornost za napad preuzeo tek tri godine kasnije, a kao motiv naveo je podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Saudijskoj Arabiji. Ubijen je od američkih specijalaca u Pakistan sedam godina kasnije.

Teroristički napad 11. septembra 2001. godine je među najznačajnijim događajima koji su se desili od početka 21. vijeka, u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u SAD i ostatku svijeta.

Na mjestu na kojem su se nalazile kule "bliznakinje" u New Yorku podignuto je spomen-obilježje žrtvama, a izgrađen je i novi Svjetski trgovinski centar.

U New Yorku će danas nizom ceremonija biti obilježena 21 godina od terorističkih napada na SAD.