Zajednica srpskih općina
0

Prihvatili deklaraciju o Kosovu kao dijelu Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Zvečanu na sjeveru Kosova u utorak je, istodobno dok se na Kosovu obilježava prva obljetnica neovisnosti, održana sjednica Skupštine zajednice općina s većinskim srpskim pučanstvom na kojoj je prihvaćena deklaracija o potvrđivanju ustavnog položaja Kosova kao autonomne pokrajine u Republici Srbiji.

Sjednici su nazočili zastupnici većine stranaka u srbijanskom parlamentu koji su stigli iz Beograda.

"Kosovo nije država i Srbija nikad neće priznati Kosovo", poručeno je sa sjednice kosovskih Srba u Zvečanu.

Sudionici sjednice donijeli su zaključak o odbacivanju Ustava i svih dokumenata koje je donijela službena Priština, a od Beograda su zatražili da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv svih država koje su do sada priznale Kosovo te žurno sazove sjednicu srbijanskog parlamenta u Mitrovici.

Također se poziva srbijanska vlada da u skladu s rezolucijom 1244 VS-a zatraži hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se poništila odluka o dolasku EULEX-a na Kosovu, jer se, kako se navodi, suprotno odluci VS-a na Kosovu provodi plan Marttija Ahtisaarija koji nije dobio suglasnost VS-a.

Posebno je burno pozdravljeno pismo koje je haaški optuženik Vojislav Šešelj poslao iz Haaga i u kojemu poziva na obranu srpskih zemalja.

Sjednici samoproglašene skupštine zajednice srpskih općina nazočilo je oko stotinu zastupnika srpskog parlamenta koji su za tu prigodu stigli tijekom dana iz Beograda.

Ministar za Kosovo u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović rekao je na današnjoj sjednici da Srbija nikad neće odustati od borbe za Kosovo te da ona štiti svoja legitimna prava na Kosovu. Bogdanović je rekao da slijede razgovori o šest točaka, koje je za rješavanje problema predvidio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, te vrlo ozbiljan pregovarački proces.