Apel libijskim vlastima
0

"Prestanite ubijati ljude"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je zatražio od libijskih vlasti da "prekinu s borbama i prestanu ubijati ljude" i istakao da je prioritet Svjetske organizacije da osigura prekid vatre u toj arapskoj zemlji.

"Trenutno je naš prioritet da osiguramo pouzdano i provjeri podložno primirje, a tek nakon toga možemo proširiti našu humanitarnu pomoć, a angažovat ćemo se i u političkom dijalogu", izjavio je Ban tokom zvanične posjete ruskoj prijestonici.

"Tražim od libijskih vlasti da prekinu s borbama i prestanu ubijati ljude", izjavio je on, obraćajući se novinarima nakon posjete centru za hendikepiranu djecu, prenosi Reuters.

Ban je izjavio da je više od pola miliona stanovnika napustilo Libiju u jeku sukoba između snaga odanih predsjedniku Moammaru Gaddafiju i pobunjenika.

Smatra se da je na stotine ubijeno u dva mjeseca sukoba otkako je izbila libijska pobuna, inspirisana ustancima protiv autokratskih vladara u arapskom svijetu. Pobunjenici kontrolišu samo istok zemlje iz svog uporišta u Benghaziju.