Svijet
28

Preminuo Omar Čečen, jedan od glavnih operativaca IDIL-a

Klix.ba
Omar al-Shishani
Omar al-Shishani
Dva zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, iz administracija predsjednika Baracka Obame su potvrdila da je smrtno stradao jedan od glavnih operativaca IDIL-a Omar al-Shishani, poznat kao Omar Čečen.

Saopćeno je da je povrijeđen prošle sedmice u napadima koje su izvele SAD, a preminuo je od posljedica ranjavanja.

Prva procjena je da bila da je "vjerovatno ubijen" u napadu, ali dalja istraga je potvrdila da je bio ranjen i da je preminuo usljed posljedica ranjavanja. Ubijen je zajedno s još 12 boraca IDIL-a u valu napada.

"Vjerujemo da je umro od povreda", izjavio je za AFP portpatol Pentagona Jeff Davis. Shishani je nakon ranjavanja prebačen na liječenje u Raku, glavno uporište Islamske države,

SAD nisu zvanično proglasile Shishanija mrtvim, ali je neimenovani američki zvaničnik 9. marta rekao da je on "najvjerovatnije poginuo" u napadu, zajedno sa još 12 pripadnika IDIL-a.

Omar al-Shishani, poznat kao Omar Čečen bio je prepoznatljiv po crvenkastoj bradi, praktično je bio "ministar odbrane" Islamske države.

Borio se kao čečenski pobunjenik protiv ruskih snaga prije nego što se pridružio vojsci Gruzije 2006. godine. Protiv ruskih snaga ponovo se borio u Gruziji 2008.

IDIL-u se pridružio 2014. godine.